1 минут чтения
Які антиожеледні реагенти застосовуються нині?

Антиожеледі реагенти бувають рідкими, твердими і комбінованими і мають різний склад і хімічні властивості, але всі вони мають одну загальну властивість - знижувати точку плавлення снігу.
У снігову, сльоту погоду реагенти найчастіше використовуються тверді, а в суху погоду, при ожеледиці – рідкі хімічні реагенти. При попаданні твердого антиожеледного реагенту на крижану поверхню снігу або льоду його кристали починають активно вбирати (поглинати) вологу з навколишнього середовища.

При переході з твердої фази рідку реагент починає виділяти тепло, яке використовується для розтоплення снігу. Маса, що утворилася з розтопленого снігу, льоду і реагенту, називається розсолом, що має температуру замерзання нижче температури замерзання води. Саме розчин антиожеледного реагенту поки що його концентрація така, розтоплює лід і запобігає виникненню ожеледиць. При цьому найкращим є той антиожеледний реагент, який при найнижчій температурі розплавить більшу кількість снігу та льоду і матиме найменшу дію на навколишнє середовище та матеріали.

На сьогоднішній день застосовуються такі рідкі та тверді протиожеледні засоби.

Рідкі: хлористий модифікований кальцій (ХКМ), що містить інгібітор корозії, ацетат амонію модифікований ENERGY - РІДКИЙ , які являють собою солі або ефіри оцтової кислоти.

До твердих антиожеледних засобів відносяться: хлористий кальцій, інгібований фосфатами (ХКФ), хлористий кальцій модифікований натрій - , «ENERGY ULTRA» - хлористий магній модифікований "ENERGY POWER", нітрати кальцію, магнію, сечовини (НКММ), Сіль. Від технічної солі  відмовилися 10 років тому через велике навантаження на екологію, зелені насадження, рослинний покрив та ґрунти.

Найбільш популярними і ефективними в даний час стали тверді комбіновані хімічні реагенти на основі модифікованого хлористого кальцію і натрію типу ENERGY ULTRA і рідкі реагенти як хлористий модифікований кальцій (ENERGY - РІДКИЙ). Відповідно до інструкції їх можна використовувати практично за будь-яких погодних умов та температурних режимів, а також під час снігопадів. Їх розподіляють за допомогою наявної у дорожніх служб спецтехніки, що дозволяє обробляти великі території.

До найбільш поширених хімічних антиожеледних реагентів відноситься широко поширений рідкий 28% розчин хлористого кальцію модифікованого (ENERGY - РІДКИЙ). Порівняно з технічною сіллю, ХКМ має кілька істотних переваг: норми витрати хлористого кальцію в середньому на 30-40% нижче. При цьому він дуже ефективний за низьких температур (до 35° С). ENERGY - РІДКИЙ не дозволяє утворюватися ожеледиці та снігово-крижаним накатам. Крім того, як показали лабораторні дослідження, ці реагенти не лише розплавляють лід, а й покращують стан ґрунту. Кальцій заміщає натрій, що накопичився у ґрунті за час використання технічної солі, і таким чином навіть удобрює її.